• Ritueel begeleiding bij afscheid - Cobi Lammers

Voorbeelden

Bloem

Symbolen

Elk voorwerp of beeld kan tot symbool worden verheven. Dat symbool geeft iets kenmerkends weer van de overledene.

Symbolen zijn bijvoorbeeld een bloem, een ster, een vrucht of een gezegde (“als een spin zat ze in het web” en “stille wateren hebben diepe gronden”). Zo'n samen gekozen symbool kan tot een kernthema worden van de afscheidsbijeenkomst.

Kaarsen

Rituelen

Het met elkaar zoeken naar de diepere betekenis van een kernthema. Door dit uit te drukken in een handeling tijdens een uitvaartplechtigheid kan dit leiden tot een mooi ritueel.

Een ritueel is een handeling met een achterliggende betekenis, die gedragen en/of ondersteund wordt door de aanwezigen en daardoor van grote waarde kan zijn.

Teksten

Een tekst kunt u zelf schrijven en uitspreken of ik kan dat voor u doen, maar dan doe ik dat natuurlijk in overleg met u. Het zal altijd een zeer persoonlijk verhaal worden.

Te denken valt hierbij aan het levensverhaal van de overledene met een rode draad daarin die symbolisch weergegeven kan worden.

Een voorbeeld hiervan is: “Zij was de zon in ons leven”. Aan dit symbool “de zon”, kunnen we heel veel eigenschappen toekennen: warmte, licht, helderheid, kleur enz. welke in het verhaal verwerkt kunnen worden.

Gedichten

Gedichten kunnen soms heel treffend uw gevoel weergeven. U kunt ze zelf aandragen, u kunt ook kiezen uit mijn ruime collectie.

Reacties en bedankjes

Opmerkingen en bedankjes van mensen.

Ik heb heel veel steun aan u gehad, het was zo moeilijk, maar u hebt ons perfect begeleid.
Het was een heel warm en persoonlijk afscheid, dank u wel.
Het was fijn dat u ons meteen zo goed begreep, dat gaf veel vertrouwen.
U hebt onze gevoelens goed verwoord.
Bedankt voor hetgeen u voor mijn vrouw en mij hebt gedaan, u was een grote steun voor mij.
De afscheidsdienst was heel warm en liefdevol en ik voelde mijn vader heel dichtbij ons. Je hebt een heel mooi verhaal gehouden en je hebt het treffend gezegd. Mijn zoon herkende zichzelf in het verhaal van mijn vader... Bedankt voor je steun en je warmte.

Tot slot een video die u laat zien wat ritueel begeleiding kan inhouden